top of page

Bayramlar

Ğadir Humm bayramı

Alevilerin en önemli bayramı Äžadir Humm (Äžadir) bayramıdır. Bu günde peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.s.) imamı Ali efendimizi ümmetine önder, ümmeti üzerine emir ve yetki sahibi kıldığı gündür. 

Åžanı yüce Allah’ın emrine dayalı olan bu giriÅŸim, İslam devletinin yöneticisi ümmete belirlenerek İslam dininin bekası ve devamı hedeflenmiÅŸtir.

Aleviler bu gerçeÄŸe dayanarak Äžadir Humm gününü İslam dininin en önemli günü olarak kabul ederler ve her yıl kutlarlar. Bu günde saygıyı, sevgiyi, fedakârlığı, paylaÅŸmayı ve barışı egemen kılmanın, devam ettirmenin mücadelesini pekiÅŸtirirler.

Äžadir Humm bayramı hicri takviminde, Zilhicce ayının on sekizinci gününde kutlanır. Hicri takvimi Ay’ın günlerine göre hesap edildiÄŸi için, GüneÅŸ takvimindeki günlere her yıl aynı günde denk gelmez. Tıpkı Ramazan ayının her yıl GüneÅŸ takvimine göre baÅŸka bir tarihe denk geldiÄŸi gibi.

​​

​​

Mübahale bayramı

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.a.s.) Hristiyan heyeti ile karşılıklı yemin ettiÄŸi gündür. İki tarafın karşılıklı yemin etmesine “mübahale” denir. 

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.s.) bu karşılıklı yemin etme olayında oÄŸulları yerine torunları imamı Hasan ve imamı Hüseyin’i, kadınları yerine kızı Hz. Fatıma’yı ve kendi özü/nefsi ile beraber imamı Ali efendimizi beraberinde almıştı. Bu olay, imamı Ali, Hz. Fatıma, imamı Hasan ve imamı Hüseyin’in peygamber efendimize ne kadar yakın ve ne kadar özünden olduklarını belirtmiÅŸtir. 

Mübahale bayramı hicri takviminin Zilhicce ayının 21’de kutlanır.

​​

Firaş bayramı

Firaş, yatak anlamındadır.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.s.) Mekke’den Medine’ye hicret etmek istediÄŸinde, onun yatağına imamı Ali’nin yatmasını istemiÅŸ ve imamı Ali de o yataÄŸa yatmıştı. BilindiÄŸi gibi Mekke müÅŸrikleri/putperestleri, Hz. Muhammed’i (s.a.a.s.) öldürmeye karar vermiÅŸlerdi. Bu kararlarını Hz. Muhammed (s.a.a.s.) yatağında uyurken gerçekleÅŸtirmek istemiÅŸlerdi. İmamı Ali efendimiz bunu bilerek hiç tereddütsüz peygamber efendimizin yatağına yatmıştı. İslam dini ve kardeÅŸlik bağı uÄŸruna imamı Ali kendisini feda etmekten çekinmemiÅŸtir. Hak davasında fedakârlığın ve kararlılığın ne kadar önemli olduÄŸunu, imamı Ali efendimiz bizzat kendisi bize örnek olmuÅŸtur. 

FiraÅŸ bayramı hicri takviminin Zilhicce ayının 29’unda kutlanır.

​​

Kurban bayramı

Bu bayramda kutlamanın esas hedefi hak yolu için her ÅŸeyi feda etme olgusunu bilmek ve yaÅŸamaktan geçer. En sevdiklerimizi hak yolunda feda etmeye hazır olduÄŸumuzu hatırlamak ve devam ettirmektir. EzilmiÅŸliÄŸi ve zulmü ortadan kaldırmanın yoludur bu günün anlamı. 

​​

Ramazan bayramı

Nefsini/özünü bilmenin, insanın insan olabilme deÄŸerlerine geri dönmenin, ayar yapmanın günleri ve geceleri Ramazan ayındadır. Nefsi bilmenin, nefse hâkim olmanın bütün yılın günlerinde yaÅŸanmasını saÄŸlamaktır Ramazan ayı. Hayat boyunca hakkı ve ancak hakkı ifade etmenin, yanlışın ve yalanın susturulması, yok edilmesidir Ramazan ayı. 

​​

Arap asıllı Aleviler olarak, bütün peygamberlerin özel günlerini bayram olarak kutlarız. Nitekim bu özel günler, insanlığın kurtuluÅŸu ve kötülüÄŸün yok oluÅŸu günleridir. Bu açıdan meseleye bakarak, geçmiÅŸteki peygamberlerin yaptıkları mücadeleleri de kutsal bir gün olarak kutlarız. Peygamber Hz. Nuh aleyhi selamın tufandan kurtuluÅŸunu, peygamber Hz. İbrahim’in ateÅŸten kurtuluÅŸunu, peygamber Hz. Musa’nın ümmetini kurtuluÅŸa götürmesini, peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e Kuran’ın iniÅŸini vb. olayları bayram olarak kutlarız. 

Aynı ÅŸekilde, peygamberlere her devirde karşı mücadele eden bütün inkârcıların, Nemrutların, Firavunların yok oluÅŸunu da bayram olarak kutlarız. 

© 2016 by Arabisch Alevitische Jugend Augsburg 

  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square
bottom of page